Vad är kvarg?

Hej! Jag har alltid undrat, vad är kvarg egentligen? Är det som yoghurt eller vad gör kvarg så speciellt?
Lisa

Kommentarer

  • Hej Lisa,
    Tack för din fråga!

    Kvarg är en produkt som görs av mjölk som syras med mjölksyrabakterier.
    När mjölken koagulerar kan man skilja den flytande delen, vasslen, från ostmassan, kvargen. Därefter silas massan för att bli slät.

    Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Detta och den låga fett halten gör kvarg till ett perfekt mellanmål för dig som tränar.
    Och passar minst lika bra i desserter och bakning!

    Vår kvarg finns naturell och i smaksatta varianter, med och utan tillsatt socker.
    Hanna
  • Är Lindahls kvarg ultraprocessat?
    O-P Melin
  • Hej,

    På Livsmedelsverket kan du läsa mer om ultraprocessad mat:
    Ultraprocessad mat (livsmedelsverket.se)

    Vänligen,
    Simona
  • Tack för svaret, dvs länken till Livsmedelsverkets text,  som jag redan känner väl. Min fråga gäller specifikt er osötade kvarg med låg fett halt ichvutsn sylt. Jag anser inte att ost eller fermenterad mjölk är ultraprocessat.  Jag vill äta mindre fett och gillar att använda er kvarg naturell istället för smör på mitt bröd. Men jag undrar om det krävs någon märkvärdig bearbetning nör ni gör kvarg (en färsk ost)  med extremt låg fetthalt?
    Tack, OP Melin
    O-P Melin
  • Kvarg är en fermenterad produkt likt yoghurt och fil. Skillnaden är att man tillsätter protein. Proteinet kommer från vassle som är en biprodukt vid osttillverkning. Vår tolkning är att naturell kvarg inte räknas som Ultraprocessad mat.

    Vänligen,
    Simona

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.